Mooie manieren om data weer te geven

Mooie manieren om data weer te geven

Ik ben altijd op zoek naar mooie manieren om data weer te geven, om op die manier een presentatie of rapport aantrekkelijker te maken. Natuurlijk kan ik met de keuze voor een sjabloon, lettertype of kleur in de presentatie al veel bereiken. Zelfs het middel waarmee ik de presentatie maak, zoals Powerpoint of Prezi, is al bepalend voor het uiterlijk.

Tekst in beeld

Plaatjes maken tekst aantrekkelijker en soms is door het gebruik van beelden de tekst beter te begrijpen of te onthouden. Eerder heb ik al eens in een blogbericht geschreven over woordwolken. Ik maak daar graag gebruik van, het breekt de presentatie en als je de belangrijkste woorden er een paar keer in laat voorkomen zodat ze groter in beeld komen, maak je direct duidelijk waar het verhaal over gaat.

Ook infographics kunnen hierbij helpen. Ik heb me hier de laatste tijd in verdiept en het lukt me steeds beter om een grote hoeveelheid tekst kort samen te vatten met beelden en symbolen. Ik gebruik meestal Piktochart waar je gratis een account aan kunt maken waarmee je al veel kunt. Ook Venngage is zo’n site om infographics te maken.

Cijfers in beeld

Maar nu cijfers. Hoe presenteer je die aantrekkelijk? Natuurlijk kun je grafieken of tabellen maken in een spreadsheet en die in je presentatie gebruiken. En onlangs kwam ik The Data Visualisation Catalogue tegen. Hier vind je een overzicht van allerlei grafieken en tabellen, hoe je ze kunt gebruiken en wat ze weergeven. Bij elk type tabel of grafiek staan linkjes naar tools om mee aan de slag te gaan en er worden ook voorbeelden gegeven. Een leuke site om eens rond te kijken en eens iets nieuws uit te proberen.

Deel dit berichtShare on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Share on LinkedIn
Linkedin